Suomen siitepölykausi

Siitepölyä keväästä syksyyn

Tiesitkö, että Pohjoismaissa joka neljännellä on silmä- ja hengitystieoireita aiheuttavia allergioita? Tai että joka toisessa näistä tapauksista allergian aiheuttajana on heinän siitepöly?

Varsinainen siitepölykausi voidaan jakaa kolmeen osaan: kevääseen, jolloin lehtipuut kukkivat, kesään, jolloin liikkeellä on heinän siitepölyä, ja loppukesään/syksyyn, jolloin on pujon siitepölykausi.

 

Heinän siitepöly

Useimmat heinäkasvit kukkivat keskikesällä ja vapauttavat siitepölyä kohtalaisina tai korkeina pitoisuuksina. Siitepölypitoisuudet ovat kaikkein korkeimpia lämpiminä, kuivina ja hieman tuulisina päivinä. Mikäli saat oireita jonkin tietyn heinäkasvin siitepölystä, olet todennäköisesti yliherkkä myös muille heinille. Pahimmassa tapauksessa allergiaoireita voi esiintyä huhtikuusta lokakuuhun, mutta useimmat kärsivät siitepölyallergiasta kaikkein eniten keskikesällä, jolloin heinän siitepölyn määrä on tavallisesti suurimmillaan.

Heinäkasveihin kuuluvat niityillä kasvavat heinät, kuten timotei, mutta myös viljat ja järviruoko. Siksi heinän siitepölyä voikin olla lähes missä tahansa ulkoilmassa.

 

Puiden siitepöly

Koivu on yksi yleisimmistä ja laajimmalle levinneistä lehtipuista. Koivuallergia on erittäin yleistä Suomessa. Siitepölykautta kuvataan usein verrattain lyhyeksi, mutta voimakkaaksi. Koivuallergikot saavat oireita erittäin usein myös muiden lehtipuiden kuten pähkinäpensaan ja lepän siitepölystä. Nämä lajit kukkivat koivua aikaisemmin, minkä vuoksi osa allergisista oireilee koko kevään ajan. Puiden siitepölyn määrässä voi olla huomattavasti paikallista vaihtelua.

 

Pujon siitepöly

Pujo kukkii myöhemmin kuin heinät, ja sen siitepöly aiheuttaa oireita heinäkuusta syyskuuhun. Pujo kasvaa avoimilla paikoilla kuten pelloilla ja niityillä sekä usein myös teiden varsilla, pihoilla ja joutomailla. Maustekasvit kuten basilika ja oregano kuuluvat samaan kasviryhmään. Pujoallergiasta kärsivät saavatkin usein oireita myös pujon sukuisista maustekasveista.

Hyödynnä siitepölyennuste

Siitepölyennusteesta käy ilmi lähialueesi siitepölytilanne, eli kuinka paljon ilmassa on siitepölyä tiettyyn aikaan.

Jos huomaat, että oireita esiintyy aikoina, jolloin ilmassa on runsaasti tiettyä siitepölyä, olet todennäköisesti allerginen juuri kyseiselle siitepölylle.

Tarkista paikallinen siitepölytiedote täältä

 

Siitepölykaudet

Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu
Tammi Helmi Maalis Huhti Touko Kesä Heinä Elo Syys Loka Marras Joulu
Esiintyy joskus Esiintyy usein Esiintyy aina
Kerro mielipteesi!
Kerro mielipteesi!
Oletko joskus hakenut lääkäriltä apua siitepölyallergiaasi?
Kerro mielipteesi!
Oletko joskus hakenut lääkäriltä apua siitepölyallergiaasi?
Ei, en koskaan
Kyllä, ja sain avun
Kyllä, mutta allergia vaivaa edelleen

Lapsen siitepölyallergia

Oletko huomannut, että lapsesi niiskuttaa tai aivastelee usein? Valittaako hän silmien kutinasta tai vuotamisesta tiettyihin aikoihin vuodesta? Syynä voi olla siitepölyallergia, jota kutsutaan myös allergiseksi nuhaksi eli heinänuhaksi.

Siitepölyallergia on yleinen vaiva, jonka aiheuttaa hengitysilmassa oleva heinäkasvien, lehtipuiden tai ruohokasvien siitepöly.

Epäiletkö siitepölyallergiaa?

Jos sinusta tuntuu, että aivastelet ja vuotava tai tukkoinen nenä vaivaa tiettyihin aikoihin vuodesta, sinulla voi olla siitepölyallergia, jota kutsutaan myös allergiseksi nuhaksi tai heinänuhaksi. Tällaisen allergian aiheuttajana on esimerkiksi heinän (yleensä timotein) tai puiden (yleensä koivun) siitepöly, jota on ilmassa kaikkialla ympärillämme.

Kun siitepöly on riesa

Allergian hoidon tavoitteena on, että oireet häiritsevät elämääsi mahdollisimman vähän

Eri hoitomuotojen sopivuus on yksilöllistä. Useimmat saavat hoidosta huomattavasti apua, ja heillä on hyvät mahdollisuudet nauttia keväästä ja kesästä.

Päivitetty 09/08/2023