Allergiatesti

Hyvä allerginen potilas, hyvä allergiapotilaan vanhempi

Tämä on suuntaa-antava testi itsearviointiin, eikä korvaa lääkärin diagnoosia. Tulokset antavat kuitenkin viitteitä siitä, kuinka todennäköisesti oireet liittyvät hengitystieallergiaan, esimerkiksi allergiseen nuhaan tai sidekalvotulehdukseen.

Testi sisältää 4 kysymystä ja sen täyttämiseen kuluu noin 2 minuuttia.

Vastaamalla mahdollisimman rehellisesti ja tarkasti saat testistä todenmukaisimman tuloksen. Tiedot ovat luottamuksellisia eikä niitä julkaista. Vastaaminen tapahtuu nimettömästi. Testin täyttämisen jälkeen saat tulokset PDF-tiedostona, jonka voit tulostaa tai lähettää sähköpostiin. Siitä voi olla apua seuraavalla lääkärikäynnillä, kun keskustelette sinulle sopivimmasta hoitovaihtoehdosta.

Vaihe 1 / 4

Kuinka usein sinulla on tavallisesti seuraavia oireita vuoden aikana?

Ei koskaan / joskus Usein / erittäin usein
Nenän kutina
Aivastelu
Nenän vuotaminen
Nenän tukkoisuus
Silmien kutina, kirvely ja punoitus

Vaihe 2 / 4

Ovatko oireet erityisen vaikeita tai yleisiä...

Ei Kyllä
... keväällä tai kesällä?
... peltojen, niittyjen tai puiden lähistöllä?
... eläinten lähistöllä (kissat, koirat, hevoset jne.)?
... öisin vuoteessa?
... huoneissa, joissa on mattoja tai kokolattiamatto?
... jotakin tiettyä ruokaa syödessä?

Vaihe 3 / 4

Kun sinulla on oireita, kuinka sairaaksi tunnet itsesi kyseisenä päivänä?

Kerro, kuinka sairaaksi tunnet itsesi, vetämällä merkki sopivaan kohtaan asteikkoa.

Vähän Paljon

Vaihe 4 / 4

Onko lääkäri diagnosoinut sinulla jonkin seuraavista allergioista? Valitse sopivat vaihtoehdot.

Ei Kyllä
Siitepöly
Pölypunkit
Eläinkarva
Ruoka-aineet
Muut allergiat

Tulokset

Vähän Paljon

Hengitystieallergian (esim. allergisen nuhan) todennäköisyys on pieni. Jos sinulla on silmien ja/tai nenän kutinaa tai nenäsi on tukkoinen tai vuotaa, kysy neuvoa apteekista tai lääkäriltä.

Hengitystieallergian (esim. allergisen nuhan) todennäköisyys on kohtalainen. Jos sinulla on silmien ja/tai nenän kutinaa tai nenäsi on tukkoinen tai vuotaa, ota yhteyttä lääkäriin diagnoosin saamiseksi. Keskustele lääkärin ja apteekkihenkilökunnan kanssa siitä, mikä helpottaisi allergiaoireitasi parhaiten.

Hengitystieallergian (esim. allergisen nuhan) todennäköisyys on suuri. Allergia vaikuttaa elämänlaatuusi ja sinulla on vaikeita oireita kuten silmien ja/tai nenän kutinaa tai nenän tukkoisuutta tai vuotoa. Hengitystieallergia voi johtaa allergiseen astmaan.

Ota yhteyttä lääkäriin allergiatutkimuksia varten. Saatavana on oireita lievittäviä lääkkeitä, kuten nenäsuihkeita ja antihistamiineja, sekä siedätyshoitoa (hyposensibilisaatio), jonka avulla hoidetaan allergian taustalla olevaa syytä. Jos oireita lievittävä hoito ei tehoa, siedätyshoito voi olla seuraava vaihtoehto. Lääkäri päättää, mikä hoito sopii sinulle parhaiten.

Hengitystieallergian (esim. allergisen nuhan) todennäköisyys on erittäin suuri. Allergia vaikuttaa elämänlaatuusi merkittävästi ja sinulla on vaikeita oireita kuten silmien ja/tai nenän kutinaa tai nenän tukkoisuutta tai vuotoa. Hengitystieallergia voi johtaa allergiseen astmaan.

Ota yhteyttä lääkäriin allergiatutkimuksia varten. Saatavana on oireita lievittäviä lääkkeitä, kuten nenäsuihkeita ja antihistamiineja, sekä siedätyshoitoa, jonka avulla hoidetaan allergian taustalla olevaa syytä. Jos oireita lievittävät lääkkeet eivät tehoa riittävän hyvin, siedätyshoito (hyposensibilisaatio) voi olla seuraava vaihtoehto. Lääkäri päättää, mikä hoito sopii sinulle parhaiten.


Lääkärikäynti

Lääkäri tai muu allergia-asiantuntija suosittelee sinulle sopivaa hoitomuotoa allergiatestien tulosten perusteella. On tärkeää, että tiedät lääkärin vastaanotolta lähtiessäsi kaiken tarpeellisen allergiastasi ja siitä, mitä seuraavaksi tapahtuu.

Allergian diagnosointi

Apua allergiaan

Ihopistokoe vai verinäyte? Katso, millaisia testejä siitepölyallergian selvittämiseksi on saatavilla ja kuinka allergiaa voi hoitaa.

Päivitetty 03/07/2020