Allergia

Elimistösi tapa puolustautua

Mikä on allergia?

Yleensä immuunijärjestelmäsi suojaa sinua infektioilta ja muilta sairauksilta. Jos olet allerginen, immuunijärjestelmäsi ylireagoi kohdatessaan muutoin vaarattomia aineita.

Näitä aineita kutsutaan allergeeneiksi. Niitä on esimerkiksi heinän siitepölyssä, puiden siitepölyssä, pölypunkeissa, eläinkarvassa, mehiläisen ja ampiaisen myrkyssä sekä joissakin elintarvikkeissa.

Kun allergikko altistuu allergeenille, immuunijärjestelmä reagoi tuottamalla vasta-aineita. Vasta-aineet reagoivat allergeeniin ja aiheuttavat erilaisia allergiaoireita, joita ovat esimerkiksi vuotava nenä, aivastelu, silmien kutina ja vaikeissa tapauksissa jopa hengitysvaikeudet ja astma.

 

Siitepölyallergia

Jos sinusta tuntuu, että aivastelet ja tukkoinen tai vuotava nenä vaivaa sinua tiettyihin aikoihin vuodesta, sinulla voi olla siitepölyallergia, jota kutsutaan myös allergiseksi nuhaksi.

Tällaisen allergian aiheuttajana on heinän (etenkin timotein) tai puiden (useimmilla etenkin koivun) siitepöly, jota on ilmassa kaikkialla ympärillämme.

Lue lisää siitepölyallergiasta

 

Allergia vai flunssa – näin erotat ne toisistaan

Jokainen tietää, miltä tuntuu olla väsynyt tai voimaton unettoman yön jälkeen tai millaista flunssaan tai influenssaan sairastuminen on. Nämä oireet ja allergiaoireet voivat joskus olla hyvin samankaltaisia, mutta erojakin on.

Lue lisää allergiaoireista

Allergiatesti selvittää, mille olet allerginen

Jos epäilet olevasi allerginen, et ole varma allergiasi aiheuttajasta tai et ole tyytyväinen allergiasi nykyiseen hoitoon, sinun on varattava aika lääkärin vastaanotolle allergian tutkimista varten. Useimmissa tapauksissa apua on saatavana huolimatta siitä, onko kyseessä lievä vai vaikea allergia. Tärkeintä on, että voit hyvin eikä allergia haittaa elämääsi.

lääketieteellinen

Allergian hoito

Allergiaoireet hallintaan

Allergiaa voidaan hoitaa monilla eri tavoin. Lue lisää eri hoitomuotojen hyvistä ja huonoista puolista, jotta löytäisit itsellesi sopivan vaihtoehdon.

Lue lisää
Nainen hengästynyt

Allergia ja astma

Hoitamaton allergia voi laukaista astman

Onko sinulla allergisen astman kehittymisen riski?

Lue lisää

Päivitetty 26/11/2018