Siitepölyallergia

Lapsen allergian hoito

Siitepölyallergisen lapsen allergian hoito on tärkeää, sillä allergiaoireet voivat vaikuttaa lapsen jokapäiväiseen elämään aina leikeistä ja muista aktiviteeteista koulutyöhön. Kun allergia on hallinnassa, lapsi voi tuntea olonsa hyväksi jopa sellaisina päivinä, jolloin siitepölyä on paljon. 

Allergian hoidossa voidaan erottaa kolme erilaista lähestymistapaa: altistumisen välttäminen allergiaa aiheuttavalle aineelle, allergialääkitys oireiden lievittämiseksi sekä siedätyshoito, jolla hoidetaan itse allergian syytä. 

 

Jos lapsella on jokapäiväistä elämää haittaavia oireita, ensimmäinen asia, jonka voit tehdä, on minimoida altistuminen reaktioita aiheuttavalle allergeenille. Muilta osin hoito voi vaihdella mm. lapsen oireiden ja iän mukaan. Joidenkin lasten oireita voidaan helpottaa nenäsumutteella ja silmätipoilla, kun taas toisille tarvitaan tablettimuotoinen allergialääke. Vakavissa allergisissa reaktioissa (jotka ovat kylläkin harvinaisia) adrenaliinikynä voi olla tarpeen akuuttien reaktioiden hoidossa. 

Keskustele lääkärin kanssa siitä, mikä hoito sopii juuri sinun lapsellesi. 

Ovatko lasten allergialääkkeet samoja kuin aikuisten?

Useat allergialääkkeet ovat samoja lapsille kuin aikuisille. Allergialääkkeen annostus on kuitenkin lapsilla pienempi ja lääkkeen käyttö määräytyy lapsen iän ja terveydentilan mukaan. Lisäksi on myös sellaisia allergialääkkeitä, joita ei suositella lapsille. Tämän vuoksi onkin tärkeää, että noudatat aina lääkärin ohjeita ja luet pakkausselosteen huolellisesti.

Seuraamalla lapsesi oireita ja keskustelemalla lääkärin kanssa voit varmistaa, että lapsesi saa oikeanlaista hoitoa. Voit myös auttaa lastasi silmätippojen tai nenäsumutteen käytössä tai varmistaa, että hän ottaa allergialääkkeensä. 

 

Kuinka lasten siitepölyallergiaa hoidetaan?

Korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Jussi Ruonamo kertoo, kuinka lasten siitepölyallergiaa voidaan hoitaa.

Hae apua lasten allergialääkäriltä

Jos lapsella on allergiaoireita, varaa aika lääkärin vastaanotolle. Siellä selvitetään, onko lapsella allergioita ja mikä hoito on lapselle sopivin. Voit ottaa yhteyttä esimerkiksi neuvolaan tai omaan terveyskeskukseen tai katsoa oheisesta linkistä luettelon asuinpaikkasi läheltä löytyvistä yksityisistä lääkäriasemista.

Lasten allergialääkkeet ilman reseptiä ja reseptillä

Toisinaan lapsille suositellaan ilman reseptiä apteekista saatavia allergialääkkeitä. Kun käytät tällaisia itsehoitolääkkeitä lapsen allergian hoitoon, noudata aina lääkärin ohjeita ja lue pakkausseloste huolellisesti. Jotkin yleisimmät lapsille tarkoitetut allergialääkkeet voivat sisältää esimerkiksi antihistamiineja tai kortikosteroideja.

Jos epäilet, että lapsellasi on allergia, varaa aika lääkärille. Lääkäri voi arvioida allergiatestin tarpeen, tehdä tarkan diagnoosin ja varmistaa, että lapsesi saa oikeaa hoitoa. 

Allergisten lasten hoitopolku

Hengitystieallergioiden varhainen hoito on erittäin tärkeää, sillä lapsen hoitamaton allergia voi kehittyä allergiseksi astmaksi.1

Ensimmäinen vaihe lapsen allergian hoidossa on useimmiten pyrkiä välttämään oireita aiheuttavia allergeeneja ja vähentää näin lapsen oireilua. Siitepölyjen välttäminen voi kuitenkin olla vaikeaa, joten oireita lievittävä lääkitys on usein tarpeen. Jos oireenmukainen hoito ei ole riittävä, siedätyshoito voi tarjota toivotun avun.

Seuraavassa on kerrottu tarkemmin yleisimmistä lasten allergian hoitomuodoista.

Siitepölyn välttäminen

Ilman kautta leviäviä allergeeneja, kuten siitepölyä, voi olla lähes mahdoton välttää. Lisäksi lapselle voi olla vaikea selittää, miksi hänen on pysyttävä sisätiloissa. Seuraavassa on listattuna muutamia asioita, joita voit tehdä vähentääksesi lapsen altistumista siitepölylle:

  • Pidä ovet ja ikkunat suljettuina päivisin, kun siitepölypitoisuus on korkeimmillaan.
  • Tuuleta myöhään illalla, kun siitepölymäärä on alhaisempi.
  • Käytä lapsi suihkussa ja pese siitepöly pois hiuksista ennen nukkumaanmenoa.
  • Vaihda lapsen vaatteet ulkona leikkimisen jälkeen.
  • Käytä HEPA-suodatinta ilmanvaihtojärjestelmissä ja pölynimureissa.
  • Vältä ulkoilua silloin, kun siitepölypitoisuus on korkeimmillaan.
  • Ulkoile lapsen kanssa ensi sijassa aamuisin ja iltaisin.
  • Älä kuivata vaatteita ulkona.

 

VÄLTÄ ALLERGEENEJA ja vähennä oireita Vältä allergiaa aiheuttavia allergeeneja ja vähennä allergisia reaktioita. Ota selvää, mikä aiheuttaa lapselle oireita, ja auta lastasi välttämään kyseisiä allergeeneja. Kysy lääkäriltä neuvoa lapsen allergian hoitoon.

 

Lasten allergiaoireiden lievittäminen allergialääkkeillä

Lapsi voi olla allerginen siitepölylle, punkeille, homeille tai jollekin muulle allergisoivalle aineelle. Ainetta, johon lapsi reagoi, kutsutaan allergeeniksi.

Kun siitepöly tai muu allergeeni aiheuttaa allergisen reaktion, elimistössä syntyy allergiaoireita. Tätä epämukavaa olotilaa voidaan helpottaa oireita lievittävillä allergialääkkeillä.2

Lasten allergialääkkeitä on saatavana eri-ikäisille lapsille. Jotkin lääkkeet sopivat pikkulapsille ja toiset puolestaan tietystä iästä eteenpäin.

Oireenmukaisilla allergialääkkeillä voidaan lievittää välittömästi siitepölyallergian oireita, kuten nenän tukkoisuutta tai kutiavia ja vuotavia silmiä. Koska lääkkeiden vaikutus on kuitenkin lyhytkestoinen, lapsi tarvitsee lääkitystä joka kerta, kun oireita ilmenee. Joidenkin lasten on käytettävä allergialääkkeitä päivittäin pitääkseen allergiansa kurissa, kun taas toiset lapset voivat käyttää lääkkeitä vain tarvittaessa.

 

OIREITA LIEVITTÄVÄT LÄÄKKEET Vähentävät oireita Lääkkeet vähentävät allergiaoireita. Oireet palaavat, kun lääkkeen vaikutus lakkaa. Sisältävät erilaisia lääkeaineita, kuten antihistamiini tai kortikosteroidi. Usein on tarpeen yhdistelmä erilaisia lääkkeitä, kuten silmätipat, nenäsumute, lääketabletit, inhalaattori, voiteet ja salvat.

Lapsen allergisen nuhan hoito

Vuotavasta ja kutisevasta nenästä kärsiville lapsille on saatavana erilaisia lasten nenäsuihkeita, jotka on tarkoitettu siitepölyallergian oireisiin.

Allergiaoireita lievittäviä nenäsumutteita on useita erilaisia, muun muassa antihistamiinia tai kortisonia sisältäviä suihkeita. Nenäsumutteen käyttöajankohta voi vaihdella tuotteesta riippuen. Joitakin nenäsumutteita käytetään ennaltaehkäisevästi, kun taas toisia käytetään oireiden ilmaantuessa.

Suolaliuosta sisältävää nenäsumutetta voit käyttää myös silloin, kun lapsesi kärsii nuhasta tai nenän tukkoisuudesta. Suolaliuos auttaa liuottamaan limaa ja puhdistaa nenän häiritsevistä hiukkasista. Lisäksi suolaliuos on niin mietoa, että se sopii jo vauvoille. Nenän huuhtelu suolaliuoksella voi myös auttaa muita allergialääkkeitä imeytymään paremmin. Näin ollen saattaakin olla, että lapsesi antihistamiinilääkityksen tarve vähenee (tabletteina tai liuoksena annosteltavasta antihistamiinista löydät lisätietoja jäljempää).3

Jotkut lapset saattavat aluksi olla haluttomia käyttämään nenäsumutetta. Siksi lapsen kanssa kannattaakin ensin keskustella siitä, mitä tulee tapahtumaan.

Lapsen vetistävien, kutiavien ja punoittavien silmien hoito

Jos lapsellasi on häiritseviä silmäoireita, kuten silmien kutinaa, punoitusta tai vuotamista, allergisia oireita voidaan lievittää silmätipoilla. Silmien allergiaoireisiin on saatavana erilaisia valmisteita, muun muassa antihistamiinitippoja. Allergiatippoja voi joutua laittamaan lapsen silmiin jopa useita kertoja päivässä. Myös suolaliuostipat voivat lievittää vuotavien ja kutisevien silmien oireilua.

Pienet lapset saattavat suhtautua silmätippojen laittoon vielä nenäsuihkettakin epäluuloisemmin – toisinaan voikin olla paikallaan käyttää jotain pientä kannustinta palkkiona. Silmätippoja laittaessasi kallista lasta taaksepäin ja pyydä häntä katsomaan ylös kattoon. Pidä ylempi silmäluomi auki, tartu varovasti silmän alle ja vedä varovasti ulospäin, jotta pisaralle syntyy pieni aukko.4

Aikuinen tiputtaa tytön silmiin allergiasilmätippoja. Tyttö kallistaa tätä varten päätä taaksepäin.

Lapsen kutiavan allergisen ihottuman hoito

Jos lapsen iho kutisee ja tuntuu kipeältä allergian vuoksi, sen hoitoon voidaan käyttää erilaisia voiteita, geelejä, salvoja ja emulsioita, joita käytetään myös atooppisen ihottuman ja hyönteisten puremien hoitoon.4-5 Niillä voidaan hillitä eriasteista tulehdusta ja kutinaa. Lasten atooppisen ihottuman hoitoon on saatavilla myös kortisonittomia voiteita.7

Kosteusvoiteet voivat auttaa lievittämään ihon kutinaa ja arkuutta, ja ne voivat samalla myös auttaa vahvistamaan ihoestettä.8

 

Allergisten astmaoireiden hoito

Kun lapsi hengittää siitepölyä tai muuta allergeenia, se voi aiheuttaa yskää tai hengityksen vinkumista. Joillakin lapsilla voi esiintyä hengenahdistusta tai rintakehän ahtautta.Sopiva hoito allergisiin astmaoireisiin riippuu oireiden vakavuudesta, mutta usein saatetaan tarvita useita erityyppisiä inhalaattoreita – yksi oireiden hallintaan ja toinen äkillisten oireiden ja mahdollisen pahenemisen varalta.9-10

 

Nestemäinen lasten allergialääkepullo ja mittakuppi etualalla, taustalla muita erilaisia allergialääkkeitä.

Allergialääkkeet lapsille: liuokset ja tabletit

Antihistamiinia on saatavana lapsille sekä tabletteina että liuoksena. Sen avulla voidaan lievittää allergisia oireita, kuten aivastelua, yskää, nuhaa ja muita siitepölyallergian yleisiä oireita.Antihistamiini voi myös auttaa hyönteisten puremiin ja nokkosihottumaan, ja sitä voidaan käyttää myös lievempiin ruoka-aineallergioiden reaktioihin.11-12

Allergian siedätyshoito

Vaikka allergialääkkeillä voidaan lievittää oireita, ne eivät hoida itse allergiaa. Sen sijaan allergian siedätyshoidossa hoidetaan siitepölyallergian perimmäistä syytä. Siinä lapselle annetaan säännöllisesti hallittu annos allergeenia eli ainetta, jolle lapsi on allerginen. Näin immuunijärjestelmä altistuu vähitellen allergeenille ja elimistön sietokyky kasvaa heinän tai koivun siitepölyn kaltaisia allergeeneja kohtaan.

Lapsille on saatavana siedätyshoitoa tietyntyyppisiin allergioihin, kuten siitepölyallergiaan. Siedätyshoitoa voidaan antaa lapsille 5-vuotiaasta alkaen. Hoito kestää yleensä useamman vuoden, jotta lapsen elimistö tottuu allergeeniin pitkäkestoisesti ja hoidon vaikutus säilyy myös hoidon päättymisen jälkeen. Siedätyshoidon vaikutus alkaa kuitenkin tavallisesti näkyä jo muutaman kuukauden kuluttua hoidon aloittamisesta ja lääkityksen tarve vähenee.

 

SIEDÄTYSHOITO Hoitaa allergian syytä Hoitaa allergian perimmäistä syytä sen sijaan, että lievittäisi vain oireita. Siedätyshoito vaikuttaa immuunijärjestelmään altistamalla sen hallitusti kyseiselle allergeenille. Saatavana tabletteina tai pistoksina allergiasta riippuen.

Kuinka siedätyshoito tapahtuu?

Siitepölyallergian hoitoon tarkoitettu siedätyshoito voidaan antaa tabletteina tai pistoksina. Ensimmäinen tabletti otetaan lääkärin vastaanotolla, minkä jälkeen hoito jatkuu kotona.

Pistoksina toteutettu siedätyshoito tehdään aina lääkärin vastaanotolla. Nostovaiheessa pistos annetaan kerran viikossa, jonka jälkeen ylläpitoannos annetaan 4–6 viikon välein.

Keskustele lääkärisi kanssa, millainen hoito sopii juuri sinun lapsellesi.

Voiko lasten allergialääkkeillä olla haittavaikutuksia?

Useimmilla lääkkeillä voi olla ei-toivottuja sivuvaikutuksia, joita voi aiheutua joillekin ihmisille – tai joissain olosuhteissa. Näin on myös siitepölyallergian hoitoon tarkoitetuissa allergialääkkeissä. Lääkevalmisteen pakkausselosteesta löydät aina luettelon mahdollisista haittavaikutuksista, jotta tiedät, mitä varoa ja mihin kiinnittää huomiota. Kysy lääkäriltäsi neuvoa, jos sinulla on kysyttävää hoidosta.

Lasten vakavien allergisten reaktioiden kiireellinen hoito

Tietyntyyppiset allergiat aiheuttavat lapsilla suuremman riskin anafylaksiaan eli äkilliseen, vakavaan allergiseen yleisreaktioon. Tällaiset reaktiot liittyvät tavallisemmin ruoka-, hyönteis- tai lateksiallergiaan (esim. ilmapallojen, maalaustarvikkeiden tai tossujen aiheuttamaan allergiaan) sekä antibioottien tai muiden lääkevalmisteiden allergiaan.

Anafylaksia voi olla hengenvaarallinen ja vaatii välitöntä lääkärinhoitoa. Lapsilla, joilla on anafylaksian riski, on usein mukanaan adrenaliinikynä (adrenaliini-injektori), jota käytetään tarvittaessa.

Adrenaliinikyniä tulee aina olla mukana kaksi, sillä yksi annos ei aina riitä. Vaikka adrenaliinipistos lievittäisi oireita, lääkärin hoitoon hakeutuminen on välttämätöntä, koska shokki voi tulla viiveellä alkureaktion jälkeen.

Allergioiden ja allergialääkkeiden huomioiminen koulussa

Koulun aloitus voi olla tavanomaista suurempi askel allergisille lapsille. Perheissä kouluun valmistautuminen alkaakin jo hyvissä ajoin ennen ensimmäistä koulupäivää. Jos koulusta ei kysytä lapsen allergioita, ota yhteyttä kouluun ja kerro lapsen allergioista tai astmasta ja mahdollisesta lääkityksestä. Nämä tiedot on hyvä päivittää aina ennen jokaista kouluvuotta, sillä lääkkeet ja annokset voivat muuttua.

Saatat joutua täyttämään lomakkeen tai allekirjoittamaan valtakirjan, jonka perusteella koulu voi antaa lapsellesi lääkkeitä. Tarkista lapsesi koulusta, mitä vaaditaan. Varmista myös, että lapsesi tietää, miten saada nopeasti apua astmakohtauksen tai allergisen reaktion sattuessa.

Yhteenveto

Lapsille tarkoitetut allergialääkkeet sisältävät usein samoja vaikuttavia aineita kuin aikuisten lääkkeet, mutta lasten allergialääkkeen annostus voi olla pienempi ja ohjeistus erilainen. Allergian hoito riippuu lapsen iästä sekä siitä, mikä oireet laukaisee ja kuinka voimakkaita ne ovat.

Allergiaoireita aiheuttavien allergeenien välttäminen on yleensä ensimmäinen vaihe allergian hoidossa. Sen lisäksi voit lievittää lapsen oireita erilaisilla allergialääkkeillä, joita on saatavana sekä ilman reseptiä että reseptillä. Siedätyshoito voi olla hyvä vaihtoehto, jos lääkehoito ei riitä. Hoidon tavoitteena on vähentää allergiaoireita ja antaa lapselle mahdollisuus elää mahdollisimman normaalia, oireetonta elämää.

Allergioiden huomioiminen koulussa voi tuntua suurelta haasteelta. Kysy neuvoa terveydenhoitajalta ja keskustele koulun kanssa varmistaaksesi, että lapsi saa tarvittaessa asianmukaista seurantaa ja allergialääkitystä.

Lähdeluettelo:

Päivitetty 31/03/2025