Katso tästä, kuinka lapsesi voi saada apua

Tästä löydät apua ja vinkkejä.

Lapsen allergian hoito

Oikea hoito on tärkeää

Nykyään allergiaan on tarjolla useita hoitomuotoja, jotka yleensä vähentävät allergiaoireita. Monien vanhempien on kuitenkin vaikea löytää juuri omalle lapselleen sopivaa hoitomuotoa.

Yksi tapa ehkäistä allergisia reaktioita on pyrkiä välttämään lapsen altistumista aineelle, jolle hän on allerginen (allergeenille).

Siitepölyn välttäminen on kuitenkin lähes mahdotonta, sillä sitä on ulkoilmassa käytännössä kaikkialla missä liikumme. Myöskään siitepölyn poistaminen täydellisesti kotoa ja muista tiloista, joissa lapsi viettää aikaansa, ei käytännössä onnistu. Useimmiten lapsi tarvitsee lääkitystä, jotta hän voisi hyvin eivätkä allergiaoireet rajoittaisi hänen elämäänsä.

Tarjolla on useita hoitomuotoja, joilla on omat hyvät ja huonot puolensa ja joista on kerrottu lisää alempana. Keskustele lääkärin kanssa siitä, mikä hoito sopii parhaiten juuri sinun lapsellesi.

Allergian hoito

Lievä allergia – allergeenien välttäminen

Lapsen allergiaoireita voi lievittää välttämällä ainetta, jolle hän on allerginen. Tähän vaikuttaa allergian tyyppi: allergeenien välttäminen on helpompaa, jos kyseessä on esimerkiksi ruoka-aineallergia kuin jos kyseessä on siitepölyallergia.

Siitepölykausi voi olla pitkä, joten kevät- ja kesäkuukaudet voivat olla lapselle todella raskaita. Lisäksi on kurjaa, jos kesälomasta on vaikea nauttia oireiden takia.

.

Hyvät puolet

Huonot puolet

Edullista 

Allergeenien täydellinen välttäminen lähes mahdotonta

Ei sivuvaikutuksia  

 

Lue lisää 

 

Keskivaikea allergia – allergiaoireita lievittävät lääkkeet

Jos lapsen altistumista allergeenille ei voi välttää tai oireet ovat vaikeita, tarvitaan allergialääkettä.

Tarjolla on monenlaista oireenmukaisia lääkkeitä, kuten antihistamiineja. Oirelääkitys lievittää oireita paikallisesti. Niinpä monien allergikkojen onkin otettava useita erilaisia lääkkeitä, jotta kaikki oireet hellittäisivät. Siitepölyallergiasta kärsivä käyttää usein yhtä valmistetta silmien kutinaan, toista vuotavaan nenään ja kolmatta kurkun kutinaan tai astmaoireisiin.

Näille lääkkeille on yhteistä se, että ne helpottavat oireita suhteellisen nopeasti mutta melko lyhytkestoisesti. Oireet palaavat, kun lääkettä ei enää oteta, sillä lääke hoitaa pelkästään allergian oireita. Monilla oirelääkityksen teho on kuitenkin hyvä.

Saatavana on sekä reseptivapaita että reseptiä edellyttäviä lasten allergialääkkeitä. Kysy neuvoa apteekkihenkilökunnalta tai lääkäriltä.

Hyvät puolet

Huonot puolet

Lievittää oireita nopeasti

Sivuvaikutukset mahdollisia
 

Pitkäaikainen käyttö voi olla kallista

  Ei helpota allergiaoireita pitkällä aikavälillä


Lue lisää 

 

Vaikea allergia – lapsen allergian syynmukainen hoito

Monilla lapsilla siitepölyallergian oireet ovat niin vaikeita, että lasten allergialääke ei tehoa niihin riittävän hyvin. Tällöin vaihtoehtona voi olla siedätyshoito – ainoa hoitomuoto, joka vaikuttaa sekä allergian syyhyn että oireisiin. Allergian siedätyshoitoa voidaan antaa joko tabletteina tai pistoksina. Siedätyshoitoa annetaan 5-vuotiaille tai sitä vanhemmille lapsille.

Hyvät puolet

Huonot puolet

Hoitaa allergian syytä Sivuvaikutusten riski
Helpottaa allergiaoireita pitkällä aikavälillä ja lievittää niitä hoidon aikana Hoidon kesto n. 3 vuotta
Voi vähentää astman oireita ja puhkeamisen riskiä  


Lue lisää 

Hyötyisikö lapseni siedätyshoidosta?

Jos haluat tietää, voisiko lapsellesi antaa allergian siedätyshoitoa, varaa aika lääkärin vastaanotolle hoitovaihtoehtojen selvittämistä varten.

Allergiatesti- onko siitepölyallergiasi hoitotasapainossa?

Tee allergiatestimme, jossa kuvailet tilannettasi. Saamasi tuloksen voit ottaa mukaan, kun seuraavan kerran keskustelet allergiastasi lääkärin kanssa.

Vinkkejä: näin autat lasta välttämään siitepölyä

  • Yritä pitää lapsi sisätiloissa, kun siitepölytilanne on pahimmillaan.
  • Vähennä kotiin kulkeutuvan siitepölyn määrää pitämällä ikkunat ja ovet suljettuina siitepölykauden aikana, etenkin päiväsaikaan.
  • Pidä ikkunat suljettuina automatkojen aikana.
  • Huolehdi, että lapsi riisuu vaatteet ja kengät ulkoilun jälkeen äläkä säilytä ulkovaatteita tai kenkiä tilassa, jossa lapsi nukkuu.
  • Pese lapsen hiukset säännöllisesti. Jos lapsella on allergiaoireita ulkona leikkimisen jälkeen, hänen on hyvä sisälle tultuaan käydä suihkussa, kylvyssä tai saunassa ja pestä hiukset.
  • Vältä vaatteiden tai lakanoiden kuivattamista ulkona. Käytä mahdollisuuksien mukaan kuivausrumpua.
  • Asenna pölynimuriin HEPA-suodatin.

Tarkkaile oireita

Moni allerginen lapsi tarvitsee lääkitystä, jotta hänen oireensa hellittäisivät. Oirelääkitys vähentää allergiaoireita. Saatavana on sekä koko elimistöön vaikuttavia eli systeemisiä lääkkeitä että oireita paikallisesti lievittäviä lääkkeitä, kuten nenäsumutteita ja silmätippoja.

Varmista, että lapsen allergialääke on aina saatavilla ja mukana esimerkiksi koulussa, ulkona ja harrastuksissa.

Vaikka lääkkeet lievittäisivät lapsen allergiaoireita, ne eivät kuitenkaan hoida niiden syytä eivätkä helpota niitä pitkällä aikavälillä. Niistä on apua vain silloin, kun niitä otetaan.

 

Estä allergian pahentuminen

Jatkuvatko lapsen oireet allergialääkkeen ottamisen jälkeen? Tarvitseeko lapsi suuremman annoksen lääkettä, jotta se tehoaisi?

Siedätyshoito hoitaa allergian syytä. Siinä lapselle annetaan säännöllisesti ja valvotusti määrätty annos allergeenia. Tarkoituksena on muokata immuunijärjestelmän toimintaa ja kasvattaa elimistön sietokykyä allergeenille.

Hoito kestää kolme vuotta  ja tuottaa pitkäaikaisen suojan. Hoitoaika voi kuulostaa pitkältä, mutta se on tarpeen, jotta siedätyshoidon teho säilyy varmasti myös lääkkeen käytön lopettamisen jälkeen.

Hoitamaton allergia voi laukaista astman

Tiesitkö, että lapsella on astman puhkeamisen riski, jos hänen allergiaansa ei hoideta? Jos lapsella on nenään vaikuttavia allergiaoireita, hänellä on ei-allergisiin lapsiin verrattuna jopa seitsenkertainen riski sairastua myöhemmin astmaan. Siksi on tärkeää viedä lapsi mahdollisimman varhaisessa vaiheessa lääkärin vastaanotolle tutkimuksia ja hoidon aloittamista varten.

Päivitetty 24/04/2024