Tabletit
Koivun ja heinän siitepölyallergiaa sekä huonepölypunkkiallergiaa voidaan hoitaa kotona otettavalla kielenalustablettisiedätyshoidolla. Kielenalussiedätys on yhtä tehokasta kuin pistossiedätys ja sen sivuvaikutukset ovat lievempiä. Yleisin tablettihoidon aiheuttama reaktio on suun kutina tabletinoton yhteydessä, mutta lyhyen ajan kuluessa sietokyky lisääntyy ja reaktiot katoavat (useimmissa tapauksissa).
Tabletti asetetaan kielen alle, missä se sulaa nopeasti. Ensimmäinen tabletti otetaan aina lääkärin vastaanotolla. Näin varmistetaan, että tabletti otetaan oikein ja potilas voi keskustella lääkärin kanssa mahdollisista haittavaikutuksista. Tabletti otetaan kerran päivässä kolmen vuoden ajan. Annos pysyy samana hoidon alusta loppuun.
Useimmiten hoito aloitetaan syksyn tai talven aikana, jotta se ehtisi vaikuttaa ennen seuraavaa siitepölykautta. Tablettimuotoinen siedätyshoito voidaan kuitenkin aloittaa myös siitepölykauden aikana. Lääkäri arvioi sinulle parhaiten sopivan ajankohdan.
Pistokset
Pistossiedätyshoito aloitetaan hyvin pienellä annoksella, jota nostetaan asteittain elimistön sietokyvyn mukaan. Usein pistossiedätyshoitoa annetaan samalla kertaa 1–2 allergeenilla, mutta myös 3–4 allergeenin käyttö on mahdollista. Pistokset annetaan lääkärin vastaanotolla, ja hoito muodostuu kahdesta vaiheesta: nosto- ja ylläpitovaiheesta. Nostovaihe kestää tavallisesti 7–15 viikkoa, jolloin pistos annetaan kerran viikossa. Kun ylläpitoannos on saavutettu, siirrytään ylläpitovaiheeseen, jossa pistos annetaan joka 6.–8. viikko.
Jotta potilas ei saisi allergista reaktiota, hänen on tärkeää olla terve ja oireeton ennen pistosta. Mikäli potilas tuntee vointinsa huonoksi, täytyy asiasta keskustella sairaanhoitajan kanssa ennen sovittua hoitokäyntiä. Hoitokäynnin yhteydessä potilaan on ennen pistosta vastattava kysymyksiin yleisestä terveydentilastaan ja puhallettava PEF-mittariin keuhkojen toiminnan tarkistamista varten.
Pistos annetaan yleensä käsivarteen ihon alle. Se voi aiheuttaa käsivarteen hieman kiristävää tunnetta, kuten muutkin rokotukset. Pistoksen jälkeen jäädään vastaanotolle tarkkailuun mahdollisia allergiaoireita varten 30 minuutiksi. Mikäli olo muuttuu huonoksi, asiasta on ilmoitettava hoitohenkilökunnalle välittömästi. Kun 30 minuuttia on kulunut, pistoskohta ja yleinen terveydentila tarkistetaan ja potilas puhaltaa uudelleen PEF-mittariin.
Pistospäivänä on vältettävä fyysisiä aktiviteetteja, lämmintä kylpyä, saunomista ja alkoholia. Olo voi olla myös väsynyt.
Jotta hoidolla saavutetaan pysyvä teho, se kestää kolme vuotta. Pistiäisen myrkyn pistossiedätyshoidon kesto on kuitenkin yleensä pidempi.
Useimmiten hoito aloitetaan syksyn tai talven aikana, jotta se ehtisi vaikuttaa ennen seuraavaa siitepölykautta. Se voidaan kuitenkin aloittaa myös siitepölykauden aikana. Lääkäri arvioi sinulle parhaiten sopivan ajankohdan.