Allergiaoireita?

Lasten allergiatestit

Lasten allergiatesteillä voi olla suuri merkitys vanhemmille, jotka haluavat selvittää lapsen oireiden syyn. Yleisimmät lasten allergiatestit ovat ihopistokoe eli prick-testi ja verikoe. Diagnoosin saamiseksi lapselle voidaan joutua tekemään useampia testejä. Oikea allergiadiagnoosi voi auttaa parantamaan lapsen oloa.

Tästä artikkelista löydät lisätietoa erilaisista lasten allergiatesteistä. Lisäksi kerromme syistä, miksi lääkäri voi suositella lapsesi allergioiden testaamista, kuinka testaus tapahtuu ja mitä tapahtuu testauksen ja mahdollisen allergiadiagnoosin jälkeen.

Miksi lapsi pitäisi testata allergioiden varalta?

Allergiaoireet voivat tuntua ahdistavilta ja aiheuttaa huolta. Lapsella voi olla oireita niin silmissä, nenässä, rintakehässä, ihossa kuin ruoansulatuksessa.1 Yksin tämä on riittävä syy selvittää asia ja alkaa hoitaa oireita. Pidemmällä aikavälillä hoitamattomat allergiat voivat vaikuttaa myös muutoin terveyteen.1

Lapsen allergian hoito diagnoosin jälkeen

Allergian diagnosointi on ensimmäinen askel allergian hoidossa ja oireiden saamisessa hallintaan. Allergiatestit voivat auttaa lastasi saamaan diagnoosin ja kertoa, onko lapsesi oireissa kyse allergiasta vai jostain muusta. Sen jälkeen kun allergia on todettu, voitte yhdessä lääkärin tai allergiahoitajan kanssa laatia jatkosuunnitelman. Ensimmäiseksi suunnitelmassa käsitellään sitä, mitä asioita pitäisi välttää ja miten.

Välttämällä altistusta kyseisille allergeeneille pyritään vähentämään lapsesi oireilua. Jos näin ei tapahdu, lapsen oireita voidaan helpottaa erilaisilla oireenmukaisilla lääkkeillä ja muilla keinoilla. Siitepölyallergiassa on usein suositeltavaa aloittaa lääkitys jo ennen siitepölykautta.1,2

Yksi mahdollinen vaihtoehto on myös siedätyshoito. Tällä hoitomuodolla pyritään vähentämään lapsen allergiaoireita ja lääkkeiden käyttöä ja samalla hoitamaan itse allergian syytä. Siedätyshoitoa voidaan antaa yli 5-vuotiaille lapsille tietyissä allergioissa.3 Lääkäri voi määrittää, onko siedätyshoito sopiva vaihtoehto sinun lapsellesi.

Infograafi yleisimmistä lasten allergiatesteistä, joita ovat ihopistokoe eli prick-testi ja verikoe. Alla on lueteltu tietoja infograafista.
Infograafi yleisimmistä lasten allergiatesteistä, joita ovat ihopistokoe eli prick-testi ja verikoe. Alla on lueteltu tietoja infograafista.

Tavallisimmat lasten allergiatestit ja niiden toimintaperiaatteet

Kaksi yleisintä lapsille (ja aikuisille) tehtävää allergiatestiä ovat:

  • Ihopistokoe eli prick-testi – iholle tehtävä allergiatesti1, 4
  • Verikoe – ihopistokokeen vaihtoehto, jota voidaan käyttää lapsilla, joilla on ihosairauksia tai muita syitä, jotka estävät ihopistokokeen tekemisen4; lääkäri voi myös suositella verikoetta muista syistä.

Mitä allergiatestissä tutkitaan?

Yleisimmissä allergiatesteissä määritetään, tuottaako lapsen immuunijärjestelmä vasta-aineita erilaisille allergeeneille.5

Verikokeessa tutkitaan lapsesi verestä löytyvän immunoglobuliini E:n eli IgE-vasta-aineiden määrää.1,4 Ihopistokokeissa eli prick-testissä etsitään mahdollisia reaktioita, jotka osoittavat vasta-aineiden olemassaolon.1,4

Suojautuakseen erilaisilta uhkana pitämiltään aineilta immuunijärjestelmä tuottaa vasta-aineita.5 Toisinaan immuunijärjestelmä kuitenkin erehtyy ja tuottaa vasta-aineita myös sinällään vaarattomille aineille. Siitepöly, eläinten karvat, pölypunkit, maapähkinät ja jopa hyönteisten puremat ovat periaatteessa vaarattomia.5 Mutta jos lapsesi on allerginen jollekin näistä allergeeneista, vasta-aineet laukaisevat reaktion, jonka tarkoituksena on päästä tunkeilijasta eroon mahdollisimman nopeasti. 

Kuinka lasten allergian diagnosointi tapahtuu?

Korva-, nenä- ja kurkkutautilääkäri Jussi Ruonamo kertoo tällä videolla, kuinka lasten allergia voidaan havaita ja diagnosoida.
Kaipaatko lisää tietoa? Löydät lisää lääkäri Ruonamon videoita Siitepolytieto- Youtube-kanavalta.

Mitä positiivinen allergiatesti tarkoittaa?

Jos allergiatesti on positiivinen, se tarkoittaa, että lapsesi on herkistynyt allergeenille. Tämä ei kuitenkaan vielä tarkoita, että hän on allerginen.5 Seuraavassa selitämme, mistä on kyse.

Kun lapsesi on ensimmäisen kerran kosketuksissa allergeenin kanssa, hänen immuunijärjestelmänsä alkaa tuottaa IgE-vasta-aineita. Näin keho on valmis reagoimaan, jos hän kohtaa allergeenin uudelleen. Kaikki eivät kuitenkaan saa allergiaoireita, vaikka he tuottaisivat vasta-aineita ja testitulos olisi positiivinen. Tällaisissa tapauksissa henkilö on herkistynyt ilman, että hän on allerginen.5

Näin ollen allergiatesteissä onkin sekä vääriä positiivisia että negatiivisia tuloksia.1,4

Valkoiseen takkiin pukeutunut lapsi leikkii lääkäriä ja tutkii nallea stetoskoopilla.

Kuinka lääkäri käyttää allergiatestejä diagnoosin teossa?

Allergiatestien tulokset osoittavat, millainen on lapsesi vasta-ainepitoisuus (IgE) tiettyä allergeenia kohtaan. Testi näyttää kuitenkin vain yhden puolen tarinasta – allergiasta on kyse vasta, kun lapsella on selviä oireita. 

Ennen lääkärikäyntiä onkin hyvä selvittää, millaisia oireita lapsella voi olla ja seurata näiden esiintymistä. Oireet voivat vaihdella aina nuhasta ihottumaan ja kaikkeen siltä väliltä. Oireiden seuraamisessa hyödyllinen apuvälinen voi olla allergiapäiväkirja, johon voit merkitä seuraavat asiat:

  • Milloin allergiaoireet alkoivat?
  • Kuinka pitkään oireet kestävät?
  • Kuinka paljon oireet vaikuttavat lapseen?
  • Mihin vuodenaikaan tai missä paikassa lapsesi saa oireita?
  • Mitä epäilet oireiden aiheuttajaksi?

Jos perheessä on muitakin allergisia, myös siitä on tärkeä mainita lääkärille – allergiat voivat olla perinnöllisiä.1

Minkä ikäiselle lapselle allergiatestit tehdään?

Allergiatestit voidaan tehdä kaikenikäisille lapsille1. Ennen allergiatestejä lääkärin on kuitenkin määritettävä, tarvitseeko lapsesi testejä.

Allergeeneille herkistyminen alkaa tavallisimmin kananmunasta, maidosta ja maapähkinöistä.6 Ensimmäiset allergiset reaktiot näkyvät usein lapsen iholla, minkä jälkeen tulevat ruoka-allergian oireet.6 Pölypunkki- ja eläinallergian oireet voivat ilmaantua jo pikkulapsena.6

Lapset kokevat allergiatestit eri tavoin. Toisissa lapsissa testaus voi aiheuttaa jännitystä ja pelkoa, jonka vuoksi lapsen kanssa on hyvä puhua testeistä jo etukäteen. Näin lapsi tietää, mitä allergiatestissä tapahtuu ja mikä häntä odottaa.

Lapsen käsivarsi, jossa on näkyvissä ihopistokokeen eli prick-testin jäljet: kynällä piirretyt merkinnät testattavista aineista ja hyttysenpistoa muistuttavat paukamat reaktioiden kohdalla.

Lasten allergiatutkimus ihopistokokeella eli prick-testillä

Prick-testin eli ihopistokokeen tekee yleensä sairaanhoitaja. Jos lapsesi käyttää antihistamiineja allergiaoireisiin, lääkitys on hyvä tauottaa muutamaksi päiväksi ennen ennen prick-testin tekoa.1,4 Kysy neuvoa lääkäriltäsi, jos olet epävarma.

Lasten allergiatutkimus verikokeella

Toinen yleinen tapa testata allergiaa on verikoe. Tässä menetelmässä lasta ei tarvitse altistaa allergeenille. Lapsesta otettu verinäyte analysoidaan laboratoriossa, jossa määritetään, onko veressä kyseisten allergeenien IgE-vasta-aineita. Verikokeen testitulokset saadaan yleensä muutaman päivän kuluessa.

Kuinka allergian testaus verikokeella tapahtuu?

Allergiatestaukseen tarvittava verikoe tehdään samalla tavalla kuin muutkin verikokeet eli lapsen käsivarresta tai sormenpäästä otetaan pieni määrä verta. Otetusta verinäytteestä mitataan IgE-vasta-aineiden määrä veressä. Jos taso on korkea, testiä pidetään positiivisena. Jotkut lapset pelkäävät verikoetta. Näytteenottajalla on kuitenkin usein kokemusta lapsen rauhoittamisesta, ja pistoa pelkääville on saatavilla myös puudutusvoidetta. 

Proteiinikomponenttitutkimus

Proteiinikomponenttitutkimuksessa kyse on verikokeena tehtävästä allergiatestistä, jossa analysoidaan tarkemmin herkistymistä aiheuttavia tekijöitä.11 Joissain allergian aiheuttajissa voi olla useita proteiineja, jotka voivat aiheuttaa allergiaoireita. Komponenttitutkimus voi auttaa selvittämään, mille näistä proteiineista lapsesi on herkistynyt.11 Tutkimus on hyödyllinen, jos lapsesi reagoi esimerkiksi maapähkinöihin tai ampiaisen pistoihin, koska jotkin näiden allergeenien proteiinit aiheuttavat todennäköisemmin vakavan reaktion.7

Infograafi allergian ja herkistymisen välisestä erosta. Kuvassa kolme tyttöä, joista kahdella ei ole allergiaa ja kolmas on allerginen. Positiivinen verikoe yksin ei merkitse allergiaa, jos oireita ei ole. Vasta kun sekä verikoe on positiivinen ja allergiaoireita esiintyy, kyse on allergiasta.
Infograafi allergian ja herkistymisen välisestä erosta. Kuvassa kolme tyttöä, joista kahdella ei ole allergiaa ja kolmas on allerginen. Positiivinen verikoe yksin ei merkitse allergiaa, jos oireita ei ole. Vasta kun sekä verikoe on positiivinen ja allergiaoireita esiintyy, kyse on allergiasta.

Muut allergisille lapsille tehtävät testit

Yksi testi, jota emme ole tähän mennessä maininneet, on keuhkojen toimintaa mittaava tutkimus, spirometria. Se voi kuulua osaksi lääkärin suorittamaa tutkimusta lapsilla, joilla on astmaoireita, kuten hengenahdistusta tai hengityksen vinkumista.8,9 Spirometriassa puhalletaan tietokoneeseen liitettyyn putkeen. Tavallisesti lapsi tekee testin uudelleen hengitettyään hengitysteitä avaavaa lääkettä. Jos hengityksessä havaitaan paranemista, se voi olla askel kohti diagnoosin ja hoitosuunnitelman laatimista.8

Ennen spirometrian tekemistä lääkäri tai hoitaja selittää, mitä tapahtuu. Tästä huolimatta jotkut lapset saattavat pitää testiä hieman pelottavana. Ehkä voisit rauhoittaa lastasi kertomalla, että astronautit tekevät saman testin.10

Yhteenveto

Tavallisimmat lasten allergiatestit ovat ihopistokoe eli prick-testi ja verikoe. Lapselle saatetaan joutua tekemään useampia testejä, ennen kuin voidaan todeta, onko kyse allergiasta. Allergiatestien tulkinnassa lääkäri käyttää apuna tietoja lapsen sairaushistoriasta ja oireista. 

Joistakin lapsista allergiatestit saattavat tuntua pelottavilta. Testit voivat kuitenkin auttaa löytämään syyn lapsen oireisiin ja auttaa näin helpottamaan lapsen oloa.

Lähdeluettelo:

Päivitetty 10/04/2025