Oliverin tarina

Elämä allergian kanssa

Allergia vaikuttaa opiskeluun

Siitepölykausi pakottaa urheilullisen Oliverin muuttamaan rutiineja. Kaikenlainen ulkoilu jää lenkkeilyharrastusta myöten tauolle, ja nuorukainen siirtyy suosiolla sisätiloihin. ”Kevät-kesä on minulle jatkuvaa kärsimystä”, hän toteaa.

18-vuotias Oliver Lindholm kuvaa omaa allergiahistoriaansa välittömästi sanalla rankka. Espoolaisnuorukaisen elämään on pienestä pitäen kuuluneet ruoka-aineyliherkkyydet, siitepölyallergiat, astma sekä atooppinen iho.
 

Parivuotiaana laivaristeily perheen kanssa päättyi, kun poikaa lähdettiin kiidättämään lääkärihelikopterilla sairaalaan. Ruoan sisältämä pähkinä oli laukaissut anafylaktisen reaktion.

Jalkapalloleiri taas loppui kun seinään. Ravintolassa oli tilausta tehtäessä moneen kertaan varmistettu ruoan sopivuus, mutta 12-vuotias Oliver tunnisti oireista, että edessä oli kiireellinen lähtö sairaalaan.

Adrenaliinin välittömään annosteluun tarkoitettu, kynämäinen autoinjektori kulkee Oliverin mukana aina. Niinpä 12-vuotias poika tuikkasi kynällä itse reisilihakseen pistoksen matkalla ravintolasta sairaalaan.
 

Ruoka-aineallergiaa raskaampaa

Oliver on pienestä pitäen tottunut käymään lääkärissä, allergiasairaaloissa, tutkimuksissa sekä käyttämään lääkkeitä. Hänen äitinsä on käynyt pojan kouluissa kertomassa opettajille yliherkkyyksistä ja adrenaliini-kynän käytöstä. Ruoka-aineyliherkkyydet ovat Oliverilla iän myötä vähentyneet, mutta eri kasvien siitepölyt aiheuttavat allergiaa yhä aikuisiällä.

– Moni sanoo, että on raskaampaa olla yliherkkä ruoka-aineelle kuin siitepölylle. Oliver on täysin päinvastaista mieltä.

– Ruoka-aineallergia tarkoittaa, että joutuu perehtymään, tsekkaamaan ja varmistamaan sen, mitä syö. Mutta kun siitepölykausi käynnistyy, se vain on päällä kaiken aikaa. Ei ole mitään, mitä voisi tehdä välttääkseen allergisen reaktion.

Oliver uskoo tekevänsä tiedostamattomia valintoja allergian ehdoilla. Heti, kun kevään ensimmäiset vihreät ilmestyvät, meneväinen nuori mies alkaa jättäytyä sisätiloihin. Lepän ja koivun siitepölykauden käynnistyttyä Oliverin on vaikeaa olla ulkosalla, vaikka siitepölyä ei sisällä pääsekään täysin pakoon.

Oliver
"Kevät-kesä on minulle jatkuvaa kärsimystä."

Kuin kaksi eri poikaa

Alakoulussa jopa opettaja näki allergian vaikutukset oppilaassaan:

– Hän kuvaili minun olevan tosi iloinen ja reipas poika, joka muuttuu aina keväisin aivan kuin eri ihmiseksi.

Lukiolainen allekirjoittaa yhä opettajan vuosien takaisen toteamuksen.

– Siitepölykaudella energisyys katoaa. Minua antihistamiinit väsyttävät. Nukun kuitenkin huonosti, kun nenä on kaiken aikaa tukossa. Aamulla herään ja huomaan nukkuneeni suu auki. Se tarkoittaa, että suu on kuiva ja kurkku entistä kipeämpi, mikä taas vaikeuttaa olotilaa entisestään.

– Keväisin olen koulussa syyslukukautta väsyneempi, ja oppiminen vaikeutuu. Ei oikeasti meinaa oppia, kun on jatkuvasti väsynyt.

Kun Oliver puhuu allergiastaan aihetta tuntemattomalle, hän kuvailee olotilaa kuin moneksi viikoksi päälle jääneeksi flunssaksi. Hänellä on jatkuva nuha, vuotavat silmät, kipeä kurkku, ja kaiken aikaa aivastuttaa.

Urheilullinen Oliver Lindholm pelasi nuorempana jalkapallon lisäksi myös jääkiekkoa. Siitepölykausi vaikutti – yllättävää kyllä – myös lätkänpeluuseen.

– Ainakin Espoossa jääkiekkoon kuuluvat alkuverryttelyt ja kaikenlaiset lihaskuntotreenit tapahtuivat ulkosalla. Ja ainahan joukkue lämmittelee hölkkäämällä. Tuntui, että olin jatkuvasti pururadalla, metsän keskellä siitepölyn kyllästämänä.

Tätä nykyä Oliver harrastaa kuntosaliharjoittelua sekä lenkkeilyä. Tai tarkemmin sanottuna – hän harrastaa lenkkeilyä siitepölykauden ulkopuolella.

Väsyttääkö, eikö muisti pelaa?

Siitepölyallergia voi vaikuttaa yleiseen hyvinvointiisi. Voit tuntea itsesi väsähtäneeksi tai huomata keskittymis- tai päätöksentekokykysi heikentyneen. Muistamisen kanssakin voi olla ongelmia. Nämä voivat vaikuttaa suoriutumiseesi töissä tai koulussa.

Jos oireet häiritsevät arkeasi, muista, että allergian hoitoon on olemassa monia eri mahdollisuuksia.

Kysymyksiä, joita voit esittää lääkärille

On hyvä olla valmistautunut, kun menee tapaamaan lääkäriä. Tässä on muutama tärkeä kysymys, jonka voit esittää lääkärille, mikäli harkitset siedätyshoidon soveltuvuutta itsellesi.

  1. Miten allergia vaikuttaa minuun?
  2. Onko olemassa riski, että minulle kehittyy muita oireita nykyisten allergiaoireideni lisäksi?
  3. Onko olemassa riski, että allergiani kehittyy astmaksi?
  4. Voiko allergiani hävitä itsestään?
  5. Voiko allergialääkkeiden pitkäaikaisesta käytöstä olla haittaa?
Katso täältä lisää kysymyksiä

Etsi lääkäri

Ota yhteyttä allergian asiantuntijaan

Päivitetty 25/02/2022