Vinkkejä ristireaktioiden vähentämiseen koivun siitepölyallergian yhteydessä
Koivun siitepölyallergian yhteydessä ristireaktiot häviävät tavallisesti ruoan kuumentamisen ja valmistamisen yhteydessä, koska se muuttaa ristireaktion aiheuttavia aineita. Omenapiirakka, omenasose, hillot ja hedelmäkompotti soveltuvat siksi usein myös siitepölyallergikolle. Voit kokeilla lämmittää hedelmäpaloja, esimerkiksi omenaa, päärynää tai nektariinia, minuutin ajan suurimmalla teholla mikroaaltouunissa.
Hedelmien kuoret sisältävät usein enemmän allergeeneja kuin itse hedelmäliha. Osa allergikoista voi syödä omenoita ja muita hedelmiä, kun ne kuoritaan ja jätetään hetkeksi huoneenlämpöön. Omenalajikkeiden välillä on myös eroa. Signe Tillisch, Gloster, Jamba ja Macoun ovat paremmin siedettyjä, Golden Delicious ja Granny Smith sen sijaan aiheuttavat enemmän reaktioita.
Valitettavasti pähkinöiden kuumentaminen tai muu käsittely ei auta, ja monet reagoivat siitä huolimatta erityisesti hasselpähkinöihin. Keitetyt porkkanat ja perunat soveltuvat lähestulkoon aina siitepölyallergikoille.